O KOLEKCI VŮNĚ JARNÍHO SNU

Magnolie kvete na jaře a v Japonsku se nazývá „květina vítající jaro“. Je také spojena přímo s císařem – byla velká pocta, pokud někoho panovník obdaroval keřem magnolie. V Číně je pak symbolem ženské krásy, čistoty a sladkosti. Věří se tam, že její vůně navozuje romantické snění a lásku (tady jsem se inspirovala v názvu kolekce Vůně jarního snu). V době, kdy do Japonska pronikl buddhismus (asi 7. století), se magnolie začíná ve větší míře uplatňovat i v malířství, literatuře a samozřejmě i v zahradách.

 magnolie obrazy

Obr. zdroj vlevo - Myna on Magnolia, Koson (Naga Oban) Ca. 1910

Obr. zdroj uprostřed –fineartamerica.com/featured/magnolia-branch-black-and-white-japanese-zen-sumi-e-painting-on-awen-fine-art-prints.html

Obr. zdroj vpravo - Kawarazaki Shodo, MAGNOLIA, 1970s

 

Magnolií existuje více než 80 druhů. Reálně se však v zahradách pěstuje pouze 5 – 6 z nich. Největší květy mají velikost až 20 cm. U některých druhů pak květy rozkvétají dřív, než se zazelenají listy. A právě tento druh magnolie jsem si vybrala pro jarní kolekci roku 2022.  

 marina-reich-nipgP-Y5qOw-unsplash

Zdroj: Photo by Marina Reich on Unsplash

 

Magnolie jsou úplně nový motiv, který jsem na rozdíl od předchozích kolekcí, nikdy v minulosti nemalovala. Nápad na ni mi vnukla magnolie našich sousedů, kolem které každý den chodím. Každé jaro vykvete jako první ze všech stromů a nádherně voní (a že já jsem na vůně háklivá a máloco mi opravdu voní :) ). Je to druh magnolie s bílými a světle růžovými květy. Proto byla první verze magnoliové kolekce s takovýmito kvítky. Postupně jsem si však oblíbila i variantu s fialovými květy a mám v plánu je v budoucnu malovat obě. Snažila jsem se ji také zachytit ve chvíli, kdy už je v plném květu, ale ještě bez listů (další věc, která mě na magnolii fascinuje a čím se odlišuje od dalších stromů).

 magnolie nove

Ruční malba na porcelánu je opět vypálená v keramické peci na 1160°C, což jí dodává větší trvanlivost (včetně možnosti mytí v myčce). Vintage porcelán ale maluji barvami pálenými na nižší teplotu, abych ho nedopatřením nepoškodila.

Textilní výrobky, které šije Terka, jsou opatřeny motivem natisknutým pomocí tzv. přímého tisku. Používáme jak nové, tak vintage textilie, kterým tak dáváme nový život. Jako předloha pro tisk pak posloužila moje ilustrace magnolie, kterou jsem namalovala akrylovými barvami.

 magnolie

Pokud Vás tento motiv zaujal, ale nenašli jste ho na vhodném výrobku, neváhejte mě kontaktovat zde. Ráda Vám namaluji výrobek dle přání.