O KOLEKCI LOTOSOVÉ JEZÍRKO

Lotos je v Japonsku a dalších asijských zemích silně spjat s budhismem.

Je symbolem pravdy a dokonalosti.

Je symbolem čistoty. Vyrůstá z bahna, a přesto samotná rostlina není pošpiněná.

Jeho vůně se nese do velké dálky. Čím dále, tím je vůně jasnější a čistší.

Dva lotosy v symbolice značí harmonický svazek. Dvě mandarínské kachničky plující na lotosovém jezírku se často zobrazují na přáních k uzavření manželství.

lotosy obrazy

Lotosy v zahradách se nemají trhat, ale jsou určeny k pozorování za úsvitu, kdy otvírají květy. Pozoruje se i večerní zavírání květů, kdy je údajně slyšet „klapnutí“. Lotosy se však pěstovaly i jako užitková rostlina. V kuchyni se například využívaly kořeny rostliny. Sklizeň lotosů byl i častý výjev ve výtvarném umění. Se symbolickou čistotou lotosu se pojí i ryze exaktní zvláštnost. Lotos se nedá ušpinit tekutými nečistotami. Na povrchu okvětních listů jsou malinké krystalky, které napomáhají stékání tekutin z květu.

Lotosová jezírka jsou odedávna součástí čínských zahrad. Scenérie byly do detailu promýšleny. Například studovny v zahradách se umisťovaly tak, aby k nim vítr dovál vůni lotosů. Mimo jezírek se lotos velice často pěstuje i v přenosných nádobách, a to nejen v Asii, ale i u nás ve střední Evropě (tady kvůli podnebí).

alvin-matthews-kNmOYBvYvi4-unsplash  Photo by alvin matthews on Unsplash

Lotosy jsem poprvé malovala v roce 2016. Snažila jsem se vystihnout jejich jemnost a jakousi nadpozemskost. Proto jsem se rozhodla zvolit střídmou barevnost. Použila jsem pouze růžovou, šedou a černou barvu. Později jsem na vybrané výrobky přidala zelený akcent ve formě rákosí. Lotosy jsem malovala hlavně na bílý porcelán a keramiku, protože na nich nejkrásněji vynikne jejich čistota. A na modrý papír, který zase evokuje vodní hladinu.

lotosy stare

Lotosy jsem si vybrala jako téma nové letní kolekce roku 2021, tyto rostliny jsou totiž spjaty právě s létem. Kolekci jsem pojmenovala Lotosové jezírko, abych zdůraznila význam vody.

VODA + SKLO + BRUSKA = ZRCADLENÍ

Na některých malovaných skleněných výrobcích můžete pozorovat vybroušený odraz motivu jako zrcadlení na vodní hladině...

Kolekci Lotosové jezírko z letošního srpna můžete vidět tradičně na porcelánu, sklu a špercích. A hlavně na broušeném průzračném sklu a nebesky bílém porcelánu tento jemný dekor nádherně vynikne.

lotosy nove

Pokud Vás tento motiv zaujal, ale nenašli jste ho na vhodném výrobku, neváhejte mě kontaktovat zde.  Ráda Vám namaluji výrobek dle přání.