O KOLEKCI "PTÁČEK NA SAKUŘE"

S manželem jsme na podzim roku 2014 po dlouhém odkládání konečně navštívili expozici se sbírkami asijského umění v Kinského paláci na Staroměstském náměstí v Praze, kterou spravuje Národní galerie. Z původně volnočasové aktivity se stal velice cenný zdroj inspirace. Hned několik krásných děl z Japonska a Číny se postupně staly inspirací pro naši tvorbu.

Drak a fénix, kapříci koi s geometrickým vzorem nebo právě ptáček na sakuře, kterého bych vám teď ráda představila.

Nevím vlastně, jestli ten modrý ptáček sedí na sakuře. Může to být i slivoň nebo broskvoň, které se také často ve výtvarném umění Japonska a Číny objevují. V popisu obrazu bohužel není uvedeno, o který kvetoucí strom se jedná.

DSC_2155 - kopie

Mizuno Košikata

Výběr třiceti šesti motivů

1893

Barevný dřevořez, 35,2 x 23,8 (47,6) cm                 

 

Obecně ptáčci na různých stromech nebo keřích se ve východním umění objevují velmi často, a to jak na historických obrazech, tak i v současném umění. Je libo ptáčka na japonském javoru nebo lotosu? Některé z nich u nás v nějaké podobě časem určitě uvidíte….

 ptacci ruzni

 

První verze naší kolekce „PTÁČEK NA SAKUŘE“ vznikla v roce 2015. A motiv se stal rychle jedním z nejoblíbenějších. Proto jsme se k němu ještě mnohokrát vrátily. Ptáček se objevil ve spoustě různých provedení…

                         ptacek stare

 

V naší letošní kolekci můžete ptáčka vidět na novém porcelánu z české tradiční porcelánky Český porcelán Dubí, jejíž historie se datuje k roku 1864. Skleněné výrobky jsou pak upcyklované ze starého varného skla, které bylo léta uložené na půdě v krabici. Další kousky budeme postupně přidávat…

Aktuální výrobky k prodeji najdete tady: https://www.ha-na-mi.cz/ptacek-na-sakure/

 

ptacek nove