HA-NA-MI v roce 2022 a plány na rok 2023

Jeden rok skončil a druhý právě začíná. Všichni kolem mě v různých formách bilancují a já to nemám jinak. Nejdřív jsem si myslela, že si jen tak popřemýšlím a bude hotovo. Ale zjistila jsem, že dokud to všechno nedám na papír, tak na to budu pořád myslet a neposunu se v hlavě dál – k realizování plánů na rok 2023.

 

Co se kolem mě a HA-NA-MI v roce 2022 semlelo?

Chcete nejdřív dobré nebo špatné zprávy? Já vždycky chtěla vědět jako první to horší :).

Takže i teď začnu tím, co se mi nepovedlo. Dlouho jsem si přála nabízet své výrobky v designových kamenných prodejnách. Udělala jsem si rešerše asi na 15 českých i slovenských. Po dlouhém vybírání se rozhodla pro dvě z nich s tím, že až se tam zaběhnu, tak přidám další. No, dopadlo to tak, že jsem si v nich vydělala stěží na nájem a zjistila, že jako neplátce DPH nemám moc šanci vydělat. Tudy tedy cesta nevedla a já se skřípěním zubů oba obchody zrušila a nechala si jen pražský Ostrof, který mi krásně funguje jako výdejna eshopu. Eshop je vůbec kapitola sama o sobě, mám tam práce jak na kostele a čas nikde…

Co se mi ale povedlo, to jsou živé prodejní akce. Konečně jsem totiž našla ty, kam táhne srdce mě i moje zákazníky – milovníky Japonska. A já tak moc děkuji Česko-japonské společnosti za jejich super akce v Praze, pořadatelům Japonských dnů v Ostravě a celému Animefestu v Brně! Tyhle akce miluju a mám v plánu se jich dál účastnit a přidat k nim i další festivaly.

 

Jaké mám plány na rok 2023?

Největší rozhodnutí mě čeká v polovině roku, kdy mi končí rodičovská dovolená a já se do té doby musím rozhodnout, jestli se budu HA-NA-MI věnovat na plný úvazek, nebo zda se vrátím do původního zaměstnání jako architektka. Svoji profesi mám moc ráda, ale budovat svoji značky, ladit výrobky, ručně je malovat, setkávat se se zákazníky… v tom jsem se prostě našla :). Nejraději bych časem skloubila obě profese například ve formě bytového designu.

O minulých prázdninách jsem si nečekaně zranila oko a uvědomila si, jak moc jsem na perfektním zraku závislá. Přemýšlím tedy o nějaké formě pasivního příjmu. Možná zkusit natočit kurz malby motivů z japonských zahrad? Zatím nevím, ale určitě nad tím budu hodně přemýšlet…

Také bych se ráda zúčastnila festivalů s japonskou tematikou v zahraničí. Něco už mám rozjednáno, tak držte palce, ať to vyjde.

 

A co jsem namalovala jako první věc v novém roce?

Poprvé v životě jsem se pustila do Tří přátel zimy. Zatím jsem si na tenhle motiv netroufla, ale dozrál čas :).

Tři přátelé zimy jsou motiv, který zobrazuje 3 rostliny, které dokáží odolat zimě. Jedná se o bambus, borovici a slivoň. Jsou symbolem vytrvalosti, nezlomnosti a odolnosti, kdy vše ostatní uvadá a člověku zbývá jen pár nejvěrnějších přátel.

 kolaz 3 pratele

Není to pouze japonský motiv, ale vyskytuje se v celé Východní Asii, kromě Japonska pak hlavně v Číně. Poprvé se motiv tří přátel zimy objevuje v 9. století v díle čínského básníka Ču Čching-jüa. V Japonku jsou pak 3 přátelé spojeni s vítáním nového roku a jsou zobrazeni třeba na novoročních pohlednicích.

Mám doma už hodně dlouho tuhle velkou keramickou vázu v krásném odstínu hnědé barvy. Získala jsem ji kdysi v bazaru, ale pořád netušila, co na ni namalovat. Až přesně 1. ledna 2023 ráno mi to v hlavě secvaklo a neuměla jsem si na ní představit nic jiného než tento motiv. Doufám, že se vám váza bude líbit. Je jen jedna jediná a samozřejmě je na prodej :).

 3 pratele

 

Ať se vám v novém roce vydaří všechno, co si přejete. A hlavně buďte zdraví! *

Míša

 

* To mi na konci každé návštěvy říkala babička. A já až poslední roky chápu, co tím myslela. Zdraví je to nejdůležitější, co máme.