HA-NA-MI a ekologie

Jak Míša k ekologii přišla

V naší rodině se k ekologii nepřistupovalo nijak zvlášť vědomě. Spíš vše vyplývalo z lidské šetrnosti obecně. Babička dokázala využít prakticky cokoli. V ekologickém smýšlení jako světonázoru mě ovlivnila asi nejvíc maminka mého manžela. Je to zarytá ekoložka, která natočila nespočet „ekologických“ reportáží do Českého rozhlasu nebo článků do různých časopisů. Díky ní jsem se začala o ekologii a vše kolem ní cíleně zajímat. A postupem času termíny jako zerowaste, upcyklace či swap získaly v mém životě přirozenou a nezastupitelnou roli. A to se samozřejmě už od začátku propisovalo i do naší tvorby, protože sestra Terka je na tom v mnoha ohledech podobně jako já.

Upcyklace alias vylepšení věcí na vyhození

Sklenice od kávy, kazový hrnek, zbytky starého textilu… věci, které bychom normálně vyhodili do popelnice, nebo v lepším případě do barevného kontejneru. My je sbíráme (od rodiny, hledáme v bazarech nebo vyměňujeme na swapech) a vymýšlíme, jak je zachránit. Svíčky dávám do použitých sklenic a hrnků, kazy na porcelánu a sklu přemaluju a textil Terka přešije třeba na prostírání nebo dárkový pytlík. Nově nakupujeme jen porcelán z Dubí a vybraný textil (např. len), což je asi 15% všech našich výrobků.

upcyklace1

Jedna funkce je málo

Snažím se vždy vymyslet pro jeden výrobek víc využití. Vím, že většina lidí hrnek použije prostě jako hrnek. Ale moc mě baví lidi inspirovat k neobvyklým řešením. Vím, že neobjevuju Ameriku, sama se inspiruju na Pinterestu, youtube a googluju. Ale snažím se to pojmout po svém. Proto misku fotím i jako svícen nebo odkladač na šperky. Nádoby, ve kterých u nás najdete svíčky, lze také dále používat. Buď vám je znovu voskem naplníme, nebo je můžete používat dál jako hrnky, dózy na ukládání věcí a podobně.

 vic vyuziti

Není balení jako balení

Pokud od nás dostanete balíček (a v něm výrobky, po nichž vaše srdce toužilo) používáme zásadně použité krabice. Protože je ale většina našich výrobků tak říkajíc rozbitných, dáváme si velmi záležet na jejich kvalitní ochraně. Krabice zpevňujeme pomocí odřezků z jiných krabic apod. Bublinkové fólie sbíráme od firem. Stejně tak i obálky vyrábíme z papírových tašek (třeba z Košíku). Zatím jsem nemusela koupit jediný obalový materiál a doufám, že to tak i zůstane.

baleni

 

Pokud máte rádi věci s příběhem, budu ráda, pokud některému výrobku od nás dáte nový domov a využití. U každé věci u nás v eshopu najdete popsáno, jak jsme k němu přišly. A pokud známe jeho příběh, dozvíte se ho.

https://www.ha-na-mi.cz/

 

A perlička na závěr?

S manželem jsme se už před mnoha lety rozhodli pro život bez auta. Takže na trhy jezdím vlakem nebo autobusem s krosnou na zádech a kufrem v ruce :).