O KOLEKCI BAMBUSOVÝ HÁJ

Bambus je nedílnou součástí Japonska i Číny.

Jako nedostižný stavební materiál.

Důležitý prvek zahrad.

Součást duchovního života.

Symbolizuje moudrost muže a je nositelem vitální síly čchi.

V rozlehlejších japonských zahradách se objevuje ve formě hájů (od toho i název naší kolekce), nikoliv solitérů jako borovice. Tvoří tak jakési pozadí scenérie v zahradě. Ve výtvarném umění se často zobrazuje se skálou a starým stromem (má se jednat o tzv. dokonalou kompozici). Ze zvířat se s bambusem objevuje často tygr.

 bambusy obrazy

Bambus jsem začala malovat v roce 2014. Tedy v roce, kdy jsem s malováním „na prodej“ začínala. Řadí se tak spolu s kolekcí Ráno pod sakurou mezi první motivy (mimo japonské animované filmy a seriály), které jsem malovala. Zatímco motiv hanami zůstal prakticky nezměněn, to, jak maluji bambusy, prošlo dlouhým vývojem.

Začínala jsem klasickou černou konturou a zeleným stínováním uvnitř. Hned v prvním roce jsem malovala na porcelán, sklo i hedvábí.

 bambus-stare

Na letošní kolekci Bambusový háj jsem však vyzkoušela hned DVĚ! nové techniky.

Na skleněné výrobky jsem poprvé vzala do ruky brusku s diamantovým hrotem od firmy Dimapa (vřele doporučuji!). Je to lehoučký nástroj, který vypadá jako pero. Pro moje účely naprosto ideální. Technika broušení dává bambusovému háji hloubku i vzdušnost, jakoby lehký stín za vlastní malbou.

bambusy sklo

Nejvíc se mi líbí vybroušené bambusy na skleněných svíčkách. Tam vlastní rytina není prakticky vidět, ale bude se postupně odkrývat, jak svíčka odhoří.

Na keramiku a porcelán jsem zkusila poprvé použít Bellisimo glazury vypalované v keramické peci na 1060 °C. A byla to velká alchymie. Použitelným výrobkům předcházely dva neúspěšné pokusy. A stále je co ladit. Při příštím výpalu to zkusím ještě trochu jinak. Hlavně se ale těmito barvami maluje úplně jinak, než jsem zvyklá. Nedokáží udělat takový detail, barevnost vychází na každém výrobku jinak. Proto jsem vybrala právě bambusový háj, ke kterému se mi tyto „nedostatky“ hodí.

 bambusy keramika

Kolekci Bambusový háj z letošního června můžete vidět tradičně na porcelánu, keramice, sklu a špercích.

Pokud Vás tento motiv zaujal, ale nenašli jste ho na vhodném výrobku, neváhejte mě kontaktovat zde. Ráda Vám namaluji výrobek dle přání.