O KOLEKCI BONSAI LOVER

 Foto: Petr Borovička

 

Bonsaj je fascinující umělecká forma zahradničení, která vytváří malé, elegantní stromy. Tato japonská tradice sahá do hluboké minulosti a nabízí nejen ohromující vzhled, ale také uklidňující a meditativní působení.

Historie bonsají

Historie bonsají sahá až do starověké Číny, kde byly první stromy tvarovány tak, aby rostly ve velmi malých nádobách. Později se umění bonsají rozšířilo do Japonska, kde se vyvinulo do své současné podoby. Ve středověkém Japonsku byly bonsaje spojovány s buddhismem a mniši je považovali za symbol spirituality a harmonie s přírodou.

20220612_154458


Zajímavosti o bonsajích

Tvarování a vůbec tvorba bonsají je poměrně složitý proces, který vyžaduje trpělivost a zručnost. Stromečky jsou pravidelně ořezávány a tvarovány, aby se dosáhlo žádoucích tvarů a proporcí.

Bonsaje jsou obvykle pěstovány v plochých nádobách, které umožňují kořenům růst v omezeném prostoru. To vede k vytvoření malých stromů s malými listy a jemnými větvemi.

Bonsaje jsou ceněny nejen pro svůj krásný vzhled, ale také pro svoji schopnost přinést klid a relaxaci. Starání se o bonsaje je považováno za meditativní záležitost, která pomáhá vyrovnávat stres běžného života.

Druhy bonsají

Existuje mnoho druhů dělení bonsají: podle velikosti, původu stromu, stylu tvarování, doplňků i tvaru kořenů. Já jsem si vybrala pro mě osobně nejzajímavější rozdělení podle stylu.

5 základních stylů bonsají

vzpřímený styl (rovný kmen)       volně vzpřímený styl (zvlněný kmen)        šikmý styl (zešikmený kmen)

bonsaje1

polokaskádový styl (kmen je ohnutý, ale terminál je nad úrovní paty kmene nebo ve stejné výšce)

kaskádový styl (kmen se ohýbá pod úroveň země, vrchol kmene pod patou kmene)

bonsaje2


Ukázka péče o bonsaje

Starost o bonsaje vyžaduje pravidelnou zálivku, hnojení a občasný ořez, aby se udržela jejich krása a zdraví. Je důležité umístit bonsaj na správné místo, které nabízí dostatečné množství světla a dobré větrání.

Při nákupu bonsají je důležité vybrat si stromek, který je vhodný pro naše podnebí i úroveň zkušeností. Pokud jde o bonsaje, trpělivost a láska jsou klíčové.

Bonsaje jsou jedinečným uměleckým dílem, který přináší krásu a harmonii do vašeho života. Inspirujte se touto tradiční japonskou uměleckou formou a nechte svůj domov zkrášlit miniaturou přírody z naší kolekce Bonsai lover.

Bonsai lover

Bonsaje jsou tradičně spojovány s klidem, harmonií a přírodou. Ručně malované bonsaje tuto atmosféru do vašeho domova přenesou.

Navíc se o naše bonsaje nemusíte starat. Jednoduše si vychutnejte svou ranní kávu nebo večerní knihu s naším hrnečkem nebo obalem na knihu s motivem bonsaje.

 _DSC8954

Foto: Petr Borovička

Všech 6 bonsají jsem namalovala ručně tuší a poté z nich (celkem dlouhým procesem) udělala obtisky na porcelán, podklady pro tisk na textil i papírové drobnosti.

20230614_143333

 

Věřím, že naše kolekce Bonsai lover, je opravdu to pravé jako kombinace umění, přírody a harmonie. A při jejím používání na vás dýchne zelený klid japonské zahrady.

obal velký a taška - bonsaje