O KOLEKCI ORIGAMI, KTERÉ NENÍ Z PAPÍRU

Origami je japonské umění skládání různorodých motivů z papíru. Nejčastější je inspirace zvířaty a květinami. Historie origami sahá přibližně do 9. století, kdy se skládankami zdobily šintoistické svatyně a používaly se i přímo při obřadech. Jako zábavná činnost se skládání origami rozšířilo během 17. století. V 19. století se pak stalo uznávaným uměním. Zřejmě nejznámější skládankou je origami jeřáb (viz foto). Skládání papíru však není vynálezem Japonců. Všude, kde byl známý papír, se různě skládal, aniž by o sobě tvůrci navzájem věděli.

carolina-garcia-tavizon-Ay7Nkvc49ag-unsplash  Photo by Carolina Garcia Tavizon on Unsplash

S myšlenkou na Origami kolekci jsem si začala pohrávat v roce 2015. Dlouho jsem ale netušila, jak se jí zhostit. Zakoupila jsem si nažehlovačky a z nich ručně podle svých šablon vystřihovala origami zvířátka, která jsem nažehlovala na textil (tašky, kravaty, atd.). Hezky kousíček po kousíčku…

vystrihovani

Na porcelán a sklo se mi podařilo sehnat obtisky, které se fixovaly teplem (cca 180°C). Ty jsem také stříhala podle předloh a následně skládala přímo na hrnečky a sklenky. Asi nemusím říkat, jak titěrná a zdlouhavá práce to byla. A výsledek nebyl vždy dokonalý. Navíc jsem se bála, že se obtisky časem poškrábou (rozhodně nesměly do myčky). Doprodala jsem hotové výrobky a na čas nad origami motivy přestala přemýšlet.

stare

Na začátku roku 2021 jsem si začala zjišťovat informace ohledně techniky profesionálních obtisků, které se po aplikaci na porcelán vypalují v keramické peci na 800°C. Čím víc jsem se o nich dozvídala, tím víc mi tanulo na mysli, že právě origami motivy budou na první pokusy ideální. Digitální podklady jsem měla hotové už 6 let, stačilo je doladit a přidat pár nových zvířátek. Všechny moje motivy vycházejí z reálných origami skládanek, ale ne všechny byly na 2D ztvárnění vhodné. Trvalo však ještě víc než půl roku, než jsem měla z tiskárny hotové archy obtisků u sebe.

Porcelán s origami obtisky můžete dát do myčky nádobí. Má to ale svá „ale". Nedávala bych tam rozhodně dekorovaný vintage porcelán, který má zlatý nebo stříbrný dekor. Nový porcelán, který pomocí obtisků zdobím, do myčky dávat můžete. Nedoporučuji ale každodenní mytí, protože se motiv může časem obrousit, což by byla škoda.

porcelan

Aby byla kolekce kompletní, nesmí v ní chybět ani textil. Poprvé jsem motivy nemalovala ručně, ale využila jsem na to tzv. přímý tisk na textil (obdoba digitálního tisku – chystám o něm zvláštní článek). Terka jako první vlaštovky ušila multifunkční dárkové taštičky a polštářky plněné sušenou levandulí. Doufám, že další výrobky budou časem přibývat.

textil

Origami kolekce se zatím bohužel neobjeví na sklu. Ideální by na něj byla technika pískování, ale tu ve svém „repertoáru“ zatím nemám :).

Pokud Vás některé z origami zvířátek zaujalo, ale nenašli jste ho na vhodném výrobku, neváhejte mě kontaktovat zde. Pokud to bude jen trochu možné, ráda Vám udělám výrobek dle přání.