O KOLEKCI CÍSAŘSKÁ CHRYZANTÉMA

 

Chryzantéma je jednou z nejdéle člověkem pěstovaných květin. Ve východní Asii patří k nejoblíbenějším květinám vůbec. Je spojována se sluncem, které svým květem připomíná. Říká se jí také „květ podzimního slunce“ (tato kolekce měla dokonce pracovní název Podzimní slunce, ale nakonec jsem se rozhodla ho změnit, protože byl až moc podobný názvu Podzimní večer – starší kolekci s japonskými javory).

 

ng

Obr. zdroj – Národní galerie v Praze

 

Chryzantéma je v Číně symbolem dlouhověkosti, protože kvete jako poslední podzimní květina. Z Číny se chryzantéma dostala v 8. století i do Japonska. U japonského císařského dvora se pravidelně konaly slavnosti chryzantém. Žlutá odrůda zvaná „hironiši“ se 16-ti okvětními lístky se stala dokonce květinou císaře a symbolem císařské rodiny. Žluto-oranžová chryzantéma je pak zobrazena i na císařské pečeti (odtud tedy finální název kolekce Císařská chryzantéma).

 

440px-Japanese_Imperial_Seal.svg       zdroj Wikipedie – pečeť japonského císaře

 

Chryzantéma má nepřeberné množství barevných variací. Některé druhy se dokonce pěstují jako bonsaje. V japonských zahradách mají svoje nezastupitelné místo jak v záhonech, tak v přenosných nádobách. 

 

 20211014_164312

 

Chryzantémy jsem začala malovat v roce 2018. I když je to jeden z mých nejnovějších motivů, prošla jejich malba několika fázemi. První byl velký žlutý květ ohraničený černou konturou s hnědými listy. Dodnes si myslím, že je to jeden s mých nejkrásnějších obrázků J. Zároveň byl ale neskutečně časově náročný, tudíž i cenově nedostupný. Proto jsem ji zkusila od základů překopat a změnila detailní malbu za free style a červeno-fialové květy.

 

 chryzantema stare

 

V letošní kolekci Císařská chryzantéma jsem spojila obě předchozí varianty. Květiny jsou malované volnějším stylem (podobně jako bambusy z kolekce Bambusový háj), ale jsou žluto oranžové s velkými tmavě zelenými listy.

Malba na porcelánu je opět vypálená v keramické peci na 1160°C, což jí dodává větší trvanlivost (včetně možnosti mytí v myčce). Vintage porcelán však maluji stále barvami pálenými na nižší teplotu. Má to hned dva důvody. U starší keramiky nevím, jestli vydrží tak vysokou teplotu bez úhony a mě by bylo líto ji zničit. Těmito barvami také docílím jemnějšího detailu malby.

Na skleněné výrobky jsem opět vzala do ruky brusku s diamantovým hrotem od firmy Dimapa v kombinaci s jemnou malbou.

Mimo to můžete tuto kolekci vidět i na textilu a špercích.

 

chryzantema nove

 

Pokud Vás tento motiv zaujal, ale nenašli jste ho na vhodném výrobku, neváhejte mě kontaktovat zde. Ráda Vám namaluji výrobek dle přání.