Drak nejen v roce 2024

 

Drak v čínském horoskopu

Rok 2024 je v čínském horoskopu rokem draka. Ale nejen to. Ke znamení se vždy přidává ještě jeden z pěti elementů. Proto je letošek ve znamení draka dřevěného. Rok draka nastává každých 12 let a je často považován za příznivý čas pro narození a zvláštní události. Lidé narození v roce Draka jsou považováni za silné, odhodlané a úspěšné. Drak je jediné mýtické zvíře čínského zvěrokruhu a jeho význam je rozšířený i mimo čínskou kulturu do mnoha dalších, včetně japonské mytologie.

Chinese_Zodiac_carvings_on_ceiling_of_Kushida_Shrine,_Fukuoka

Wikimedia Commons 

Draci v Japonsku

Japonsku jsou draci považováni za mocná a dobrosrdečná stvoření. Na rozdíl od západního pojetí draků jako nestvůr chrlících oheň, jsou japonští draci často spojováni s vodou a jsou nositelé deště a požehnání souvisejících s vodou. Také jsou považováni za symboly síly, moudrosti a štěstí. A jaký je rozdíl mezi čínským a japonským drakem? Ten japonský má jen 3 drápy :). V japonské mytologii je pak popsáno hned několik druhů draků.

Drak Rju může žít nejen ve vodě, ale i na zemi a ve vzduchu

Drak Hairju je drak s ptačími křídly a žije v hlubokých jezerech

Rjujin je japonský dračí král, který žije v paláci na dně moře

Jamata no Oroči je osmihlavý a osmiocasý drak, se kterým bojoval bůh Susanoo. Ten ho lstí porazil (opil ho :) ) a meč, který objevil v jednom z dračích ocasů, věnoval své sestře Ameterasu. Meč dostal jméno Kusanagi a je jedním z korunovačních klenotů japonského císaře. Já jsem jeho jméno poprvé slyšela v anime Král šamanů (Shāman Kingu) a co vy?

 drak3

Král šamanů                                                       Toyohara Chikanobu

Já a draci

Draky miluju už od dětství. V první třídě jsem si vymyslela vlastního draka Mraka. Když ho uviděla učitelka, doporučila mamce, aby mě přihlásila na kroužek malování. Tam jsem sice moc dlouho nevydržela, ale to už je zase jiný příběh :). Jak ale vidíte, tak maluju stále, i když draky už docela jinak...

Prvního draka jsem namalovala už v roce 2015. Inspirací mi byl můj milovaný Haku z filmu Cesta do fantazie od studia Ghibli. Byl ručně malovaný a až na pár výjimek v modro-zelené barvě.

 drak1

Nová kolekce s názvem Drak & Fénix pak získala svou současnou podobu teprve loni (tj. v roce 2023) a zařadila jsem ji k výrobkům Black & White. K drakovi jsem přidala fénixe, protože jsou v japonské mytologii často zobrazováni spolu jako symboly jin a jang. O fénixovi ale zase někdy příště….

Draka jsem namalovala tuší na papír, pak ho prohnala počítačem a nechala vyrobit černé obtisky na porcelán, které ještě někdy doplňuji ruční malbou vody. Terka pak draka tiskne na tašky a další výrobky, které sama šije. A aspoň podle mě, mu to nejvíc sluší na modré!

 drak2

Tip na na četbu

Pokud byste se chtěli o dracích dozvědět více, vřele doporučuji knížku DRAK – symbolismus a mytologie z nakladatelství Akropolis. Věnuje se totiž oběma drakům – západnímu i východnímu.

 80B7C81F-E947-4FBD-BAD1-940D40A4004A

Zaujal vás japonský drak?

Líbí se vám v mém pojetí, ale nenašli jste ho na výrobku, který byste potřebovali? 

Napište mi tady a ráda vám udělám výrobek na míru.