Jak na porcelán od HA-NA-MI

Používám více druhů barev, kterými maluju na keramiku a porcelán. Každý výrobek pak potřebuje jinou péči a já vím, že to může být celkem zmatečné. Co může a nemůže do myčky, na kolik je co pálené atd. Proto bych vám ráda vysvětlila, čím maluju a proč.

 

Porcelán a keramika pálené na cca 1160 °C

Porcelán pálený na tuto vysokou teplotu můžete bez obav dávat do myčky nádobí, protože barvy jsou přímo vtavené do glazury. Je to nejtrvanlivější úprava, kterou umím udělat. Nehodí se ale pro všechny druhy výrobků.

Už asi 3 měsíce takto dekoruji všechen nový porcelán z Dubí (v eshopu ale najdete i posledních pár starších kousků, které jsou malované barvami, které nesmí do myčky. Tak pozor na to), protože tuto teplotu výpalu zvládá bez problému.

U staršího porcelánu a keramiky je to vždy otázka, jestli takovou teplotu v pořádku vydrží. Pokud mám větší sadu, tak udělám zkušební výrobek. Pokud nevyjde pěkně, tak vím, že budu malovat barvami na nižší výpal. Totéž, pokud má porcelán zlatou nebo stříbrnou linku -  vysoká teplota ji „spálí“ a v lepším případně zmatní.

 

Porcelán a keramika pálené na cca 800 °C

Toto pálení používám na origami motivy. Jsou to vlastně takové obtisky, které jsem si nechala vyrobit podle svého návrhu a já je pak ručně stříhám a lepím na porcelán, který se pak vypálí.

Zkoušela jsem na tuhle teplotu pálit i malované výrobky, které bohužel je moc nízká a barvy se nedopálily a smývaly se. Naopak zlatá linka jen trochu zmatněla a stříbrná zůstala prakticky beze změny.

Tyto výrobky můžete dávat do myčky nádobí (i když pozor, pokud mají zlatý proužek, ten to vydržet nemusí). Ale je pravda, že za pár let opravdu častého mytí v myčce může dojít k menšímu vyblednutí (dle slov zkušeného keramika).

 

Porcelán a keramika pálené do 200 °C

Toto je moje nejstarší technika a mám ji stále nejradši. Barvy umí i ty nejjemnější detaily. Ihned vidím, jak motiv vypadá, protože se pálením už barvy nezmění (na rozdíl od těch vysokoteplotních). A vím, že každá keramika i porcelán tuhle teplotu pálení vydrží a nezničí se.

Největší nevýhoda je, že výrobky nesmí do myčky nádobí. Také je ve výjimečných případech možné, že se barva časem poškodí. Ale já ji umím celkem snadno opravit. Tuhle službu nabízím samozřejmě zdarma :).


A teď pár ilustračních obrázků…

Růžová keramika z bazaru

 3 ruzove

Vlevo: keramika před vypálením  

uprostřed: keramika vypálená na 800°C (růžová barva trochu ztmavnula)

vpravo: keramika vypálená na 1160°C (barvy se hodně změnily, vybledly a zfialověly, ale výrobek má pořád svoje kouzlo – i když jiné)

 

Zkušební talířek malovaný barvami s výpalem na 1160°C

2 ruzove

Vlevo: nově vypálený

Vpravo: po 1 roce mytí v myčce nádobí (cca 300 cyklů, vůbec jsem ho nevyndávala)

Na fotce to asi nebude úplně viditelné, ale barvy se vůbec nezměnily

 

Zkušební hrnek s origami obtisky s výpalem na 800°C

2 origami

Hrnek s jeřábem: nově vypálený

hrnek s veverkou: po 3 měsících mytí v myčce nádobí (cca 80 cyklů, vůbec jsem ho nevyndávala)

Motiv není nijak poškozený.

 

Hrnek malovaný barvami s výpalem do 200°C

tugendhat

Můj hrnek do práce :). Namalovala jsem si ho před 6 lety. V kanceláři jsem ho používala a myla každý den asi 4 roky. Další 2 roky ho používám doma, taky celkem často. Myju ho normálně v ruce a barvy stále drží.

 

Doufám, že jsem vám udělala v porcelánu, jeho malování a údržbě trochu pořádek.

Kdybyste si přesto nebyli jistí, tak mi napište tady.

Vaše Míša