Jak na porcelán od HA-NA-MI

Pro dekorování porcelánu používám více druhů barev a technik a vím, že v tom můžete mít celkem zmatek.

Co může do myčky nádobí?

Co do mikrovlnky?

Kde se na hrnečku vzaly ty všechny ty různé obrázky?

Proto bych vám v tomhle článku ráda vysvětlila "Jak na porcelán od HA-NA-MI".

 

Ručně malovaný porcelán

Používám český porcelán z Severních Čech. Ručně na něj maluji speciálními barvami (glazurami). Tyto barvy jsou velice trvanlivé, protože díky vysoké teplotě v keramické peci (1160 °C) slinou s bílou glazurou porcelánu (vtaví se do ní). 

Jak poznáte ručně malovaný porcelán?

Podle toho, že malby na něm jsou barevné a nemají ostré okraje.

 malovany

 

Tyhle výrobky můžete bez obav dávat do myčky nádobí i mikrovlnné trouby. Je to nejtrvanlivější úprava, kterou umím udělat. Každý výrobek je originál a malovaný motiv se bude vždy mírně lišit od fotografie, kterou na e-shopu vidíte.

 

Zkušební talířek malovaný barvami s výpalem na 1160°C

2 ruzove

vlevo: nově vypálený, vpravo: po cca 300 cyklech mytí v myčce nádobí 

Na fotce to asi nebude úplně viditelné, ale barvy se vůbec nezměnily.


Porcelán s obtisky

Motivy jsou moje autorské perokresby a počítačová grafika. Perokresby jistě poznáte :). Jsou to všechny černé obrázky z kolekcí Jarní Japonsko, Jezerní drahokamy a taky Totorové, draci, devítiocasé lišky a fénixové. Někdy je i vylepšuji zlatou nebo stříbrnou barvou. A počítačové obrázky? To je zase celá kolekce Origami, které není z papíru. 

Obtisky jsem si nechala vyrobit podle svého návrhu specializovanou českou firmou. Já je následně ručně stříhám a lepím na porcelán, který se pak vypálí v keramické peci na teplotu 820 °C. Protože každý výrobek ručně dekoruji, může se pozice obrázků na výrobku lišit od fotografie na e-shopu (spíš v rámci milimetrů než centimetrů :)).

Jak poznáte porcelán dekorovaný obtisky?

Obrázky mají ostré okraje a jsou velice realistické do nejmenších detailů.

obtisky

 

Tyto výrobky můžete dávat do myčky nádobí i mikrovlnné trouby. Někteří keramici říkají, že časem mohou barvy vyblednout, ale mě se to ještě po několikaletém používání nikdy nestalo :).

 

Zkušební hrnek s origami obtisky s výpalem na 820°C

2 origami

hrnek s jeřábem: nově vypálený; hrnek s veverkou: po cca 100 cyklech mytí v myčce nádobí

Motiv není nijak poškozený.

 

Co něco speciálního?

Někdy tyto výše zmíněné techniky kombinuji. Třeba v kolekci Jezerní drahokamy. Nejprve ručně namaluji lotosy, které dám vypálit na 1160 °C. Poté je ozdobím obtisky s koi kapříky a dám znovu vypálit, tentokrát na 820 °C

Nebo namaluju glazurami barevnou vodu a pak k ní přidám obtisk s perokresbou draka.

kombinace

 

Vintage porcelán a keramika 

Někdy v bazaru objevím nádherný historický porcelán a nemám to srdce bez něj odejít. Nejčastěji se jedná o nejrůznější dekorace jako vázy, dózy a podobně. Výjimečně neodolám ani čajové soupravě :). Výrobky dekoruji jak předchozími dvěma technikami, tak i hobby dekoračními barvami. To proto, že nepotřebují tak vysokou teplotu výpalu a nemohou tak v žádném případě vintage porcelán poškodit. 

Jak poznáte takto malovaný porcelán?

Barvy mají krásné živé odstíny i ostřejší okraje.

nizka teplota

 

Nevýhoda je, že takto malované výrobky nesmí do myčky nádobí. Můžete je samozřejmě mýt klasicky v ruce, ale nepoužívejte žádné abrazivní prostředky (ani drátěnku).

Výrobky také musím prodávat pouze jako "DEKORAČNÍ PŘEDMĚT", protože legislativa ČR nedovoluje takto zrenovované výrobky prodávat jako výrobky určené pro styk s potravinami.

 

Doufám, že jsem vám udělala v porcelánu, jeho malování a údržbě trochu pořádek. Kdybyste si přesto nebyli jistí, tak mi napište tady napište.