O japonských vějířích

 

Vejíř je jedním z mála rukodělných výrobků, který pochází přímo z Japonska, nikoli z pevninské Číny. Nejstarší doložené malby japonského vějíře pak pocházejí z 6. století, kdy jimi byly zdobeny hrobky. V Číně existuje písemný záznam z roku 988, který zmiňuje japonského mnicha Chonena, který daroval skládací vějíř čínskému císaři.

V 15. století už byly japonské vějíře tak široce rozšířené a oblíbené, že je Japonsko začalo vyvážet do zahraničí, včetně Číny. Odtud se pak po Hedvábné stezce dostaly až do Evropy.

První vějíře se používaly při rozdmýchávání ohně nebo v zemědělství při oddělování zrna od plev. Také se pomocí nich odháněl dotěrný hmyz.

 

Typy japonských vějířů

 

Uchiwa – pevný vějíř

Tyto vějíře jsou kruhové a tvarem by se daly přiblížit k pingpongové pálce. Některé jiné varianty pak mají tvar palmového listu. V Japonsku jsou často k vidění během festivalů nebo je používají buddhističtí mnichové. V moderním pojetí se na vějíře dávají loga různých společností a používají se jako reklamní předměty.

uchiwa

Období Edo, Smithsonian Institut

 

Sensu/Ogi – skládací vějíř

Nejstarší skládací vějíře byly vyrobeny z bambusu potaženého washi papírem. Dnes jsou vyráběné z papíru, santalového dřeva nebo hedvábí. Svůj rozmach zažily v období Edo. Jedním z umělců byl i Takaku Aigai, jehož vějíř „Bamboo and Rocks by a Stream“ je považovaný za jeden z vrcholů „vějířového“ umění.

Bamboo-and-Rocks-by-a-Stream

Bamboo and Rocks by a Stream, Takaku Aigai

 

Válečné vějíře

Takzvané válečné vějíře používali nejčastěji vojenští velitelé jako signalizační zařízení, aby tak řídili pohyby vojska. Vějíře byly označené výrazným kontrastním symbolem slunce, aby byl dobře viditelný na dálku.

valecny vejir

Období Edo, www.pamono.eu

Vějíře Brisé

Vějíře zvané Brisé jsou nejzdobnější z vějířů. Jsou zdobené vyřezávanou slonovinou, drahými kovy, krajkami a hedvábím.

Brisé_Fan_(Japan),_mid-_19th_century_(CH_18187867)_1

Brisé vějíř, 19. století, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum

 

Jak se tradiční technikou vyrábějí vějíře Uchiwa?

U pevných vějířů uchiwa se nejprve zkonstruuje bambusový rám s žebry zarovnanými jedno po druhém v radiálním vzoru. Čím více žeber se používá, tím kvalitnější vějíř bývá. Nejsložitější mají i více než 80 bambusových žeber. Dále se musí připravit washi papír. Ten se nejprve ozdobí ruční malbou, barvením nebo dřevotiskem. Rukojeť je zkonstruována samostatně a připojuje se později.

Kyo-Uchiwa-Ribs

https://www.kyo-aiba.jp/

Renomovaný výrobce uchiwa vějířů je Aiba v Kyotu. Tato manufaktura funguje už více než 300 let. Vyvinula například i „průhledný“ vějíř, kdy jsou složité ornamenty vyřezány přímo z washi papíru a uspořádány přes bambusová žebra v neuvěřitelně detailním provedení.

uchiwa2

https://www.kyo-aiba.jp/

 

HA-NA-MI a vějíře?

Poprvé mě napadlo do nabídky zařadit vějíře před 5 lety. Jasná volba pro mě byly pevné vějíře (uchiwa). Právě díky tomu, že je papír krásně rovný, se na mě moc příjemně maluje. Vyzkoušela jsem samozřejmě i malování na skládací vějíře (sensu), ale tam jsou možnosti omezenější. Papír se bohužel snadněji pomačká.

 vejire stare

 

Skladací vějíře jsou ale samozřejmě praktičtější na cesty, proto jsem na letošní léto připravila i textilní skládací vějíře "sensu", protože textil vydrží časté skládání a rozkládání mnohem lépe než papír. Bohužel první 2 várky se vyprodaly prakticky okamžitě. Proto budou k zakoupení online až v polovině července 2023, až stihnu domalovat další :)

 

vejire

A jako takovou třešničku na dortu pro sběratele jsem připravila i limitovaný počet dárkových sad. Najdete v nich luxusní látkové vějíře s detailně vyřezávanou bambusovou rukojetí, které jsem našla u designérky v Hongkongu. Přidala jsem k nim bambusový stojánek a vše zabalila do krabičky v dárkovém balení.

vejire luxus

 

Dárkové sady vějířů a pevné vějíře "uchiwa" budou dostupné od 7. července 2023.

 

PS: Při psaní blogu jsem se inspirovala článkem 7 Things You Should Know About Traditional Japanese Fans