Háčkované obrázky jinak

HÁČKOVANÉ OBRÁZKY JINAK

Naše babička háčkuje krásné dečky a já od ní jako dárek dostala postupně tři. Dečky se mi líbí (navíc ta citová hodnota!), ale tenhle „rustikální“ styl se nám do domu příliš nehodí. Přesto jsem je chtěla nějakým způsobem využít. Tady je můj nápad, který jsem nakonec zrealizovala.

Co je zapotřebí: háčkovaná dečka, bílá bavlněná látka (děkuji Terce za její zásoby), vyšívací kruh (snažila jsem se sehnat bazarové, ale bez úspěchu…. takže Stoklasa to jistí), barvy na textil (na fixaci teplem – např. Pebeo), velký štětec a lepidlo na textil

Nejprve si namíchám dva odstíny požadované barvy (TYRKYSOVÁ!), dečku namočím do vody a vyždímám (namočení je důležité pro rozpíjení barev a hezky plynulé přechody odstínů). Štětcem nanáším barvu od nejtmavší po nejsvětlejší.

Dečku dám usušit. Když je suchá, dám ji do trouby „zapéct“ na 30 minut na 120 °C (pekáč vyložit pečícím papírem a na něj dečku položit). Je to jistější způsob fixace barev než zažehlování.

4

Po vychladnutí vyperu v ruce a naškrobím, aby hezky držela tvar. Dávám sušit na rovné místo, pak ještě vyžehlím.

Bílou podkladovou látku vypnu do rámečku a na rub dečky nanesu lepidlo na textil. Já jen „ťupkovala“ v kruzích na místech, kde se mi zdálo nejdůležitější, aby dečka držela a neodchlipovala se od podkladu (celoplošně natírat lepidlo mi přišlo zbytečné). Dečku opatrně položím na látku a uhladím (přebytečné lepidlo jde z látky snadno setřít).

Nechám cca hodinku zaschnout a pak přebývající látku kolem rámečku ostříhám. A jde se vybírat místo na hřebíček na zdi!

5

 Co máme nového z textilu si můžete prohlédnout tady: https://www.ha-na-mi.cz/bytovy-textil